Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/taniabla/public_html/wp-content/themes/diary/consumer.php on line 86

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/taniabla/public_html/wp-content/themes/diary/consumer.php on line 103

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА ТАНЯ БЛАГОВА

 

Поетесата получи голямата ежегодна литературна награда

                 на името на Йосиф Петров

 

Голямата ежегодна литературна награда на името на поета и общественика Йосиф Петров от Съюза на независимите български писатели за 2008 година бе присъден на поетесата Таня Благова за стихосбирката и  “Среднощен блус”. Тя бе определена на творческата конференция на СНБП, която се проведе на 28 юни 2009 г. в Зелената зала на “Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД”-София, в присъствието на десетки творци от столицата и филиалите на съюза от страната. Поетесата бе номинирана за престижния приз от общо 75 издадени стихосбирки и сборници белетристика на поети и писатели, членове на съюза, под председателството на Марин Кадиев преподавател по Методика на преподаването на българския език в Пловдивския университет и председател на СНБП. Таня Благова е петият лауреат на учредената от СНБП специална награда. Цялостната творческа продукция на съюза за изминалата година бе представена от елитната преподавателка в Сливенската езикова гимназия Соня Келеведжиева, литературен критик, автор на множество монографии за български автори, която определи Т.Благова като “утвърден, качествен творец в съвременната ни поезия”.

Със сегашния си приз тя се утвърждава като водещ автор сред пъстрата плеяда от съвременни български творци.

Поезията на Т.Благова е мъдра и съдържателна, заяви литературният критик Соня Келеведжиева. В нея звучи гласът на вечно търсещата жена, чийто пламтеж и копнения в света на поетичното, сред екзистенциалната алиенция от драмите на съвременността я отвеждат в лабиринтите на живота и вечността в съкровен разговор със себе си.Това е поезия на недоловимото докосване до нещата от живота и селенията на безкрая, поезия на загадките и тайните. В тревожното време, в което живеем, тя е философско осъзнаване на битието, приобщаване към богатия и разнолик нравствен свят на съвременния човек, към пулса на дълбоко съкровеното и непроизносимото – поезия, отличаваща се с краткост и точност на изказа, с “опредметен” стих и усещането за леещата се “разговорна фраза” на стихотворението в проза. Създадена в класическото четиристишие или двустишие, извайвайки неподражаеми пейзажи на душата.

В предговора си към стихосбирката “Среднощен блус” Недялко Йорданов разкрива с възхитени, топли слова поетичния свят на Таня Благова: “ Пред очите ми, само за няколко години израсна една великолепна поетеса. В своята женска зрялост. Това става толкова рядко днес, в прагматичното и грубо време, в което да се занимаваш с поезия е несъстоятелно и безполезно. Но дали днешният отчаян, обезверен човек няма нужда от мъничко светлинка в душата, топлинка в сърцето?  Таня пише, защото не може да не пише. Пише за себе си – откровено, истински, понякога безпощадно, но винаги искрено и изстрадано. В предишните си книги тя като че ли повече се стремеше да бъде “мъжко момиче”, да бъде суров съдник на времето, да се намеси в жестоките му проблеми. Сега я виждам овладяна, мъдра ,но емоционална, по-тъжна  и вглъбена в себе си … Тя е започнала да търси смисъла на човешкото съществувание, на битието и смъртта, на омразата и любовта…, вече завършен професионално поет. Нещо, което днес все по-рядко се среща в “поетичната” масовка на лъже модерност и снобизъм, на елементарно стихоплетство.”

Лириката на Таня Благова е пронизана от чиста, кристално звучна, неподправена поезия, в която всяка строфа се вплита със своя изящен музикален ритъм в символно – метафоричния обков на следващия стих, извайвайки амалгамата на тънък и проникновен психологизъм, на някак суров, голо – откровен и недраматизиран лиризъм, на приказност и поетично вълшебство в света на простите неща, обсебени от магията на пресътворяването. Стихове, с които тръпчивото чудо  на живота се съчетава с унеса, тъгата и неизмеримата носталгия по хармония и красота в дълбоко изстрадания личен мир на прозрението и просветлението.

Алена ЛИКОВА

                                                 Публикация от 9.07.2009 г. в -к Марица Изток

 

 

МАГНЕТИЧНИТЕ МЕСТА НА САЛВАДОР ДАЛИ               

                  ОПИСА ТАНЯ БЛАГОВА

 

 в-к“Старозагорски новини”  26.10.2011/г. автор: Леда ВЕСЕЛИНОВА

 

 

Регионална библиотека “Захарий Княжески” домакинства на премиерата на стихосбирката на Таня Благова “Делнично адажио”.Фактът, че книгата  издадена в издателство “Захарий Стоянов”,а редактор е поетът Недялко Йорданов, е гаранция за високата стойност на творбите.

“Таня е поетеса, в която органично се съчетават делникът и романтиката, битието  и небесността- пише впредговора Недялко Йорданов. – Книгата, която   държите в ръцете си, се отличава от  другите и стихосбирки   не само по това, че в нея ще прочетете наред  със стиховете и, и три прекрасни есета, но и по неочакваните “мъжки’ нотки в нейната поезия.

Нещо се е случило…Нещо е променило нейната поетическа природа. Таня е станала по- мъдра и заедно с това по- настъпателна в едно наистина брутално време, в което живеем.

На никой не му пука,

че пада друг убит.

Поетите от скука

възпяват своя бит.

И въпреки това Таня Благова не е черноглед песимист, тя ни призовава с цялата светлина, която носи в душата си:

Пролет е. Време за чистене.

И у дома… И в душата:

Стари ненужни неистини…

Чувства с отминала дата…

 

99- те стихотворения– стилни, красиви, изящни, въздействащи, богати на думи, багри и чувства, на теми и послания, са разположени в два цикъла  – “Делнично адажио” и “Среднощен блус”. Така поетично са написани и трите есета в цикъла “Зареждане на духа” – “Магнетичните места на Салвадор Дали”, “Традиции, благославяни по целия свят” и “Две каменни оди в пазвата на Пиренеите”.

Това е качествена литература, която не само вълнува, но разкрива нови светове за гениалния художник Дали и неговата любима Гала, за френския хляб, сирене и вино, за обредите и обичаите, които пазят силата и вечността на народите.

В последното си изречение от преценката си за “Делнично адажио” Недялко Йорданов казва: “ Наистина, струва си да имате тази книга до себе си!” И е съвършено прав.

 

 

ТАНЯ БЛАГОВА ПУСКА ДУХА ОТ БУТИЛКАТА

 

Не знам дали поезията е “огънят звънлив на Диоген”, ”мъдър Омиров завет за незабрава”, “Тортата с черешката. Ключът в октава”… но знам, че поезията може да бъде “Делнични адажио”. Така е озаглавена новата стихосбирка на Таня Благова, която пусна преди дни издателство “ Захарий Стоянов”. Образите от първото изречение също са от новата книжка и са по- релефни, по- сочни, “по- тортено – черешкови”, но ключов образ е делничното адажио. Не заради ритъма, а заради вглеждането.

Вглеждането, умението да търси корена и полета заедно, е най- доброто, постигнато от Благова в шестата и стихосбирка, която приютява и три нейни есета. Неслучайно Н. Йорданов е написал на корицата ; “ Таня е поетеса, в която органично се съчетават делникът и романтиката, битието и небесността.”

Впечатлява  майсторството на Благова в класическия стих, красивите /не сръчно- хубавички!/ рими, непрекъснатата диалогичност. Силните и послания бягат от декларативността, плакатността, назидателността. Те не яхат поезията, те са самата поезия. Това става възможно, колкото заради таланта, толкова и заради оголената искреност на авторката. Ето един показателен поглед към себе си, сличен с изповедта на лирическата героиня от стихотворението “В профил и анфас”:

“В стих -осезаема, чувствена, зрима –

лесна мишена съм. Жертвен агнец.

Птица на прицел. От слово ранима.

Крехка жена. Острие на боец.”

Можем да сме благодарни на Таня Благова, че е от тези поети, които пускат духа от бутилката, а не го затварят в нея.

Петър ДРАГИЕВ – главен редактор на в-к Бизнес Поща

                                                 Публикация 5.09.2011