Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/taniabla/public_html/wp-content/themes/diary/consumer.php on line 86

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/taniabla/public_html/wp-content/themes/diary/consumer.php on line 103
Г-жо Благова, на 7 септември в Раднево ще бъде представена новата Ви стихосбирката „Есенно матине“. С какво тя е различна от предните Ви книги?

Всяка нова книга е поетично отражение на преживян отрязък от моя личен и социален живот – подобно „роман с продължение“.Какво се е случило с мен през последните 3 години между „Делнично адажио“ и „Есенно матине“ ще узнаете като прочетете новата ми книга.Само ще ви подскажа,че настроението `и се съдържа в заглавието.

Почитателите на Вашето творчество знаят, че „кръстник“ в поезията Ви е Недялко Йорданов. Имали той „съучастие“ и при създаването на „Есенно матине“?

Н.Йорданов е съвременен класик с брилянтен и многопластов талант. Той е мой кумир в поезията още от ученическата скамейка.Чест бе за мен,че именно Н.Йорданов първи оцени стиховете ми.Ще ви споделя,че той е изключително деликатен редактор.Никога не се е намесвал в моето творческо амплоа и лаборатория.Никога не ме е поучавал.Винаги очаквам с респект оценката му, която за мен е с по-висока стойност от материална награда.Неговото „съучастие“ е рецензията върху корицата на книгата ми.

Кое Ви вдъхновавя да продължавате да пишете поезия? Кои са Вашите музи?

Поезията не чака нещо или някой да я вдъхнови.Тя идва сама.Преживяното,осмисленото,докосналото душата ми в един миг се излива в стих или проза.Следва работата по изчистването на ненужните думи, според каноните на класическия стих.Муза – буквално означава „вдъхновение“.То може да бъде чувство или настроение,предизвикано от тласък върху сетивата в ежедневието :природна картина,дочута музика,прочетен стих,спомен или мечта.Ако въпросът ви е „На кого посвещавам стихове“ -ще отговоря „Списъкът е дълъг“ -имам за всички любими същества и приятели.

Освен класическите издания на хартия, Вие имате и свой блог в интернет. Помага или пречи виртуалното пространство на творчество на хората на изкуството?

В изгрева на Компютърния век сме.Свидетели сме как тези технологии се развиват със скоростта на светлината.Виртуалното пространство става все по-достъпно и масово-необходимо,а често и единствено,ако в такива градове като Раднево липсват книжарници за художествена литература.Чрез Интернет творецът общува с многобройна аудитория от почитатели и колеги.

Как приемате факта, че представянето на стихосбирката е включено в празничната програма, посветена на 50-годишния юбилей от обявяването на селището за град?

Щастлива случайност е,че елитното издателство „Захарий Стоянов“ осъществи буквално тези дни отпечатването на новата ми книга.За мен,разбира се,е чест първата премиера да бъде в родния ми град в деня на Златния му юбилей.

Многократно сте заявявали, че в сърцето си пазете два скъпи града – Пловдив и Раднево. С какво те са специални за Вас и защо населени места от различен калибър и с различна атмосфера имат такава емоционална стойност за Вас?

Раднево е моето родно място,свързано с детските спомени и първите ми учителски стъпки.Тук живее и моята майка.Пловдив е духовната ми столица.Неговата възрожденска уникалност и поетическа атмосфера са естествен „инкубатор“ за творческите личности и техните общества.Тук получих и професионалното и творческото си признание.Тук имам много приятели и фенове.

Бихте ли споделили, кои са плюсовете на Раднево, които местните не виждат, а жителите на други селища не познават? Къде бихте завели Ваши приятели, които досега не са идвали в града?

Животът в малкия град протича спокойно,монотонно и мнозина си мислят,че там „просто няма какво да се случи“.Обаче какво по-добро място за уединение и съсредоточаване върху творческите занимания – далече от шума и нервността на големия град.Обичам да посещавам Художествената галерия в града,която притежава богата и уникална колекция от картини и ерудирани уредници.Сега ще се гордеем и с реставрираната къща-музей на Гео Милев.

Този уикенд бе сватбата на сина Ви, как виждате бъдещето на Вашите деца и въобще на младите хора?

Благодаря за вниманието – сватбата е щастлив семеен празник!Бъдещето на младите хора,но и на България,зависи от качественото,по европейски образец образование и успешната реализация в Родината.Така също и от активната им гражданска позиция,защото сега те имат свободата на избора.Като майка -гордея се с децата си.

Какво бихте пожелали на радневци, по повод юбилея на града?

Честито на всички съграждани и да са живи и здрави до 100-годишния Юбилей на град Раднево!

в-к „Марица Изток“ Д. Бахчеванов